mandag 20. januar 2014

Radioaktivitet: halveringstid

Utstyr:
- Terninger

Teori og hensikt:

- Vi later som at hver sekser på terningen er et symbol på at kjernen blir spaltet til et annet stoff ved hjelp av radioaktiv stråling. På denne måten skal vi finne halveringstiden til spaltingen.

"Halveringstiden for et radioaktivt stoff er den tiden det tar å omdanne halvparten av atomene i stoffet til andre grunnstoffer."


Halveringstiden varierer fra grunnstoff til grunnstoff. Stoffet Thorium – 234 bruker for eksempel omkring 24 dager før det er halvert, mens Uran -238 har en halveringstid på hele 4,5 milliarder år. Det vi har gjort i dette forsøket er derfor bare å ha laget en modell for hvordan denne spaltingen og halveringen foregår. Det som skjer under denne spaltingen er at radioaktive stoffer sender fra seg energi i form av stråling.
Alfastråling: 
har minst energinivå og blir til ved at en atomkjerne sender ut to protoner og to nøytroner, altså et heliumatom. Denne prosessen sender ut energi (Alfastråling)

Betastråling: Når et nøytron i atomkjernen spaltes og blir til et elektron og proton, oppstår betastråling. Det skjer ved at Elektronet blir sendt ut fra atomet så fort at det avgir energi i form av stråling. 
Gammastråling: når en atomkjerne har sendt ut alfa- og betastråling, står det sterkeste energinivået som er ganske ustabilt igjen. Dette kalles gammastråling. 


Hva gjør vi?Vi starter med å ha 20 terninger i en kopp, der vi kaster 10 kast i løpet av en serie. Totalt kaster vi fem serier, altså 50 kast, med totalt 100 terninger. Når vi kaster, tar vi ut alle sekserne vi får, i og med at de er et symbol på spalting ved hjelp av radioaktive stoffer. Når vi har ført inn resultatene i en tabell, lager vi en graf ut i fra tabellen. På denne måten finner vi også halveringstiden.





Resultat
Resultatet får vi da opp i tabellen/grafen vi lager, som ser slik ut:




Hvis vi tenker oss til nå, at vi tok ett kast i minuttet blir "antall terninger igjen etter kast" derfor antall minutter. Det vi ser i tabellen under "i alt" ser vi at det tar mellom 3 og 4 minutter før halvparten av terningene er omgjort til seksere. Det vil si at halveringstiden til dette radioaktive stoffet er ca 3,5 minutter. 


Feilkilder
- At vi ikke telte terningene korrekt 


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar