mandag 19. mai 2014

Forsøk: vi brenner magnesium


Elevøvelse side 183
Iris Knapperholen Rønning 28.04.2014

Hensikt: Hensikten med forsøket er å se hva som skjer med magnesium når det brenner og forklare hvorfor det er et eksempel på en redoksreaksjon.

Utstyr:
magnesiumtråd
porselensskål
tang/klype
beskyttelsesbriller
stearinlys

Fremgangsmåte:
I et tidligere forsøk om spektre har vi sett hva som skjer med magnesium når det brenner. Som bildet viser utløses et skarpt hvitt lys, som kan være skadelig for øynene om man ser rett på det. Etter magnesiumtråden har brent opp etterlates et hvitt fast stoff, som er kalk. I dette forsøket skal vi se nærmere på reaksjonen som skjer når magnesium brenner.



Resultater:
Magnesium brenner når det blir utsatt for oksygen og høy temperatur. Dette er en redoksreaksjon av typen forbrenning. Det er tre betingelser som gjør dette til en forbrenningsreaksjon: oksygen, brennbart stoff (magnesiumtråd) og temperatur (stearinlysflamme). Det som skjer kan forklares i denne reaksjonslikningen:

2Mg (magnesium) + O(oksygengass) = 2MgO (magnesiumoksid)


Magnesiumoksid er bygget opp av positivt ladde magnesiumioner og negativt ladde oksidioner. Dette forteller oss at det har skjedd en elektronovergang fra magnesiumatomene til oksygenatomene. Elektronovergangen eller redoksreaksjonen kan forklares slik. Magnesiumatomet oksideres og gir fra seg de to elektronene i det ytterste skallet. Oksygenatomet reduseres fordi det tar opp de to oksiderte elektronene. Magnesiumatomet som i utgangspunktet har to elektroner i ytterste skall, har nå åtte elektroner. Oksygenatomet som i utgangspunktet har seks elektroner i ytterste skall har nå åtte elektroner det også. Dette eksemplet viser at vi ikke kan ha en oksidasjon uten at det skjer en reduksjon. Derfor kalles reaksjonstypen for redoksreaksjoner.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar