fredag 20. september 2013

Suksesjon i myr

SUKSJESJON I ØKOSYSTEMET MYR

Mandag 16.september var klassen på fjelltur på Haglebu. Vi gikk ikke den planlagte ruten på grunn av mye nedbør og tåke, men i stedet valgte vi en litt alternativ tur med mer myr enn jeg trodde fantes på denne planeten. 


Torvmose holder veldig godt på vann, men dette er noe man ikke finner like mye av i høydene. Torvmosen trives ikke så godt i høydene, fordi det som regel er mer fordamping enn nedbør der. Så derfor så ikke vi mye av torvmosen på turen. På det øverste bildet kan du se litt av det i front, for det var helt på begynnelsen av turen, mens på bildet under har det blitt myr med forskjellige starrarter. Det som er spesielt med starr er at det er ikke runde strå, men kantete. 

Abiotiske (ikke-levende) faktorer:
  • Sola
  • Jord
  • Temperaturen
  • Vind
  • Vannet

Biotiske(levende) faktorer i dette økosystemet:
  • Produsentene: Grønne planter som produserer organisk stoff ved hjelp av fotosyntesen, kalles produsenter. Eksempel på dette er torv eller starr som jeg viste på bildene over. 
  • Forbrukere/konsumentene: Dyr og planter som lever av produsentene eller det produsentene lager, kalles forbrukere. Eksempler på forbrukere i myr, kan være frosk, padder eller øyenstikkere. 
  • Nedbrytere/dekompositørene:  For å få det hele til å gå rundt, trenger vi også konsumenter. Det de gjør, er at de omdanner døde organismer til næringsstoffer som produsentene plukker opp igjen. Og sånn fortsetter det. Eksempler på konsumenter kan være bakterier eller sopp. 


Suksesjon sier noe om utviklingen til et område, eller at et område er i en forandring. For eksempel myr er i en fase der et tjern gror mer og mer igjen, og man kan for eksempel plukke multer der. Vi fant ingen multer, men vi fant tyttebær og blåbær som finnes i de litt tørrere områdene på eller rundt myra. 


I suksjesjon har man forskjellige faser:
Pionerfasen, her våkner planter og dyr opp og etablerer seg i naturen.
Konsolideringsfasen, her blir det mer liv og flere planter og dyr kommer inn i bildet.
Klimaksfasen, der suksesjonen kommer til en stabilisering.

På bildet over kan man tydelig se at det har vært brann, noe som trolig skyldes et lynnedslag. Det som skjer da er at naturen etterhvert vil bygge seg opp på nytt, der den starter i pionerfasen med lav som klamrer seg fast til stein, berg eller ren mineraljord. På bildet til venstre kan man se eksempel på kartlav på stein. 

UTSTYR:
- Iphone 4 (kamera) 

OPPSUMMERING
Jeg vil si at dette området snart er i konsolderingsfasen. For i pionerfasen er på en måte starten på alt liv, mens konsolderingsfasen er litt mer utviklet. Der er det mer konkurransedyktige arter, og det blir sett på som den fasen med mest liv. Selv om vi ikke så mye til dyreliv, så var det i alle fall masse planteliv, noe som tyder på at området er på vei ut av pionerfasen, og inn i konsolderingsfasen. 






Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar