onsdag 16. april 2014

Sitronbatteri


Utstyr
- Sitron
- Femtiøring
- Spiker
- Lyspærer
- Voltmeter

Hensikten med forsøket var å observere hvordan man kan lage et batteri med to poler og en elektrolytt, og observere redoksreaskjonen som oppstår. 


Det vi gjør er at vi tar en sitron (jeg brukte en hel, men klassen hadde brukt en halv på skolen). Gnir og gnukker på den for å få frem saften i frukten. Deretter stapper vi en spiker og en femtiøring ned i sitronen, og kobler den til voltmeteret. 

Bakgrunnsinformasjon: 
"I den galvaniske spenningsrekken ligger de uedle metallene, som lettest gir og tar imot elektroner på den ene siden som anoder, mens edelmetallene ligger på den andre siden som katoder. Når flere metaller er elektrisk forbundet og ligger neddykket i en elektrolytt, så vil det uedleste metallet løses opp hurtigst. Forskjellen kan måles som spenninger mellom metallene. Denne effekten er grunnlaget for batteriers funksjon."



Resultater hos klassen (skrevet av Iris):

Det vi observerte var det spenningsrekka viser, nemlig at jo lengre unna stoffene er fra hverandre, jo større spenning vil oppstå. Stoffene i spenningsrekka er ordnet etter hvor stor evne de har til å gi fra seg elektroner, altså oksidere. De øverste kalles uedle metaller og gir lett fra seg elektroner. De nederste er edle metaller som gull, sølv og platina har liten evne til å oksidere, men tar lett til seg elektroner og blir derfor redusert. Den største spenningen oppsto mellom sølv og sink, og dersom vi ser på spenningsrekka ser vi at dette stemmer.

Resultater hos meg: Null, niks, nada. Det skjedde ingenting på voltmeteret, uansett hvordan jeg koblet. 

Feilkilder: Jeg er litt usikker på om spikeren jeg brukte var laget av sink, og det skulle den tydligvis være. En annen feilkilde kan være at jeg brukte en hel i stedet for en halv sitron.