søndag 13. oktober 2013

Forsøk: Spektre

Hensikt
Hensikten med forsøket var å finne ut hvilken lyskilde som ga hvilket spekter.

Bakgrunnsteori
De tre ulike spektrene som vi kan oppnå er:

Sammenhengende spekter - Dette oppnår vi ved en sterk lyskilde i form av glødende fast eller flytende stoff, eller gass med høyt trykk. Det du vil se i et sammenhengende spekter er alle regnbuens farger uten striper som bryter mønsteret.

Emisjonsspekter - emisjonsspekter vil oppstå hvis du ser på en lyskilde fra gass. Her vil du se fargede, lyse spektralinjer.

Absorpsjonsspekter - Her ser du alle regnbuens farger med mørke streker som skiller. Lys som passerer gjennom en gass, og enkelte har fotoner som blir tatt opp (absorbert) i gassen og deretter sendt ut i alle retninger. Lyset blir på den måten svakere, og da får vi se et absorpsjonsspekter.

Fotoner = lys i form av partikler, eller energipakker i lyset.


Hypotese: hva tror vi skjer?
Sola: Absorpsjonsspekter fordi sola passerer gjennom atmosfæren slik at atomene i gassen absorberer fotoner.
Lysrør: Emisjonsspekter
Lyspære: Sammenhengende
Magnesiumflamme: Stråling fra gass, sammenhengende.
Stearinlys: sammenhengende

Utstyr:
-Håndspektoskop
- Stearinlys
- Magnesiumflamme
- lysrør
- lyspære
- sola

Planlegging: hva gjør vi?
Vi finner frem spektroskopet, og de andre tingene vi trenger til forsøket. Deretter setter vi oss inn i et mørkt rom, for å fyre opp en lyspære fra en bordlampe, og deretter et stearinlys. Vi ser på lyset gjennom spektroskopet, og konkluderer med hva resultatet blir. Vi prøvde også å ta bilder av det vi så, for å få et mer nøyaktig resultat enn ved tegning. Deretter gikk vi ut i klasserommet igjen for å se på sola. Det var for øvrig ikke noe sol den dagen, men vi fikk i alle fall observert dagslyset. Til slutt avsluttet vi med magnesiumflammen som er et veldig sterkt lys. Den tom lang tid å tenne, men når den først hadde tatt fyr var den borte omtrent før vi hadde rukket å observere ferdig. For å forsikre oss om at vi hadde sett riktig, tok vi en liten bit til og gjorde akkurat det samme med den. Plutselig stod vi klare med de dataene vi hadde behov for, så da satte vi i gang med rapporten.

Resultat:
Lysrør: emisjonsspekter 
Stearinlys: Sammenhengende 
Lyspære: Sammenhengende 
Magnesiumflamme: Sammenhengende
Sola: Sammenhengende 

tv: Emisjonsspekter            th: Sammenhengende 



















Feilkilder:
Kan få andre resultater på grunn av strølys i omgivelsene.  Det kan også hende at utstyret er for dårlig til å se de riktige spektrene. Dette kan være feilkilder. Sola var heller ikke fremme da vi utførte forsøket, så det ble bare måling av dagslys og ikke sollys, noe som kan ha hatt påvirkning for resultatet.

Konklusjon
Konklusjonen vår er altså at noen av hypotesene våre ikke stemte. Samtidig så kan feilkildene ha hatt en innvirkning på resultatet. Vi tror fortsatt at solen egentlig skulle gitt oss et absorpsjonsspekter fordi når regnet bryter i sollyset  (skarpt hvitt lys) dukker regnbuen opp. Vi har derfor konkludert med at vi ikke fikk sterkt nok sollys, i tillegg til at utstyret var for dårlig. De resterende hypotesene våre stemte med resultatet.

Kilde
Naturfagsboken
NDLA